Президентът Радев уважи сюнета в Рибново

13/11/2022 16:23 0 Коментирай

В едно от най-големите села в Гоцеделчевско - Рибново, се проведе 4-дневен сюнет. Изненадващо пристигна президентът Румен Радев. Визитата му не бе обявена предварително и жителите останаха напълно изненадани.

Държавният глава премина с придружаващите го управници от Гоцеделчевско през центъра на селото, придружен от благоевградския губернатор Николай Шушков и депутати от ДПС. Всички се отправиха към селския стадион за "мазните" борби.

Сюнетът се провежда от векове в Рибново. Това са дни на радост и щастие за семействата, в които имат мъжка рожба. "Традициите ни правят това, което сме, и ни сплотяват“, разказаха съпричастните към религиозния ритуал. Самото безкръвно обрязване на момченца бе насрочено днес - в четрътия ден от празненството.

На площада се събраха за веселие със зурни, украсени коне, кушия и състезание по борба.

Победителят получи награда теле. За победителите в голямата и малката "орта" имаше по един коч. Класираните на второ и трето място получиха пари в брой.

За най-малките борци – деца, наградите са само парични. Съброрът се организира съвместно от Феим Бекир Дряновски и Районно мюфтийство – Благоевград.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook