Приключи дело срещу разследващ полицай

24/02/2023 17:42 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

В Районен съд-Благоевград приключи наказателен процес срещу разследващ полицай за съставяне и ползване на неистински документи.

Магистратите обаче не установиха вина и ръководителят на дознателите във Второ полицейско управление Кирил Карликов бе оправдан по подигнатото му обвинение за болничен лист и получено парично обезщетение. Прокуратурата в Благоевград обаче може да протестира в срок съдебния акт.

Припомняме, Карликов бе разследван по подаден сигнал във Вътрешна сигурност на МВР. Той бе предаден на съд преди година и половина. По делото са проведени разпити с 28 свидетели, предимно разследващи полицаи от състава на МВР-Благоевград.

Според прокуратурата на 3 февруари 2016 година, дознателят съставил докладна записка, в която отразил за претърпяна от него злополука след прибиране от работа. Посочил за преглед при личния си лекар, като му било предписано лечение и издаден болничен лист. По така депозираната докладна записка, началник отдел „Разследване“ извършил проверка и категорично установил, че отразените в нея от полицейския служител обстоятелства не отговарят на действителността. Кирил Карликов депозирал и друг болничен лист, удостоверяващ неработоспособност, с посочена невярна диагноза. Впоследствие от НОИ по сметката на обвиняемия му била преведена сума от 1163 лева за временна неработоспособност.

По делото са събрани доказателства и за извършеното от него скриване на материали по преписка, заведена в деловодството на Второ управление, касаеща проверка срещу разследващи полицаи. Той знаел, че те са необходими на проверяваните лица за завеждане на гражданско дело. Посредством укриването на материалите по преписката и непредаването им за архивиране обвиняемият целял да им попречи да заведат частно дело в съда с оглед защита на правата им, предаде lupa.bg.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook