Приключи дело за финансово престъпление срещу бивш кмет и главен счетоводител

10/12/2021 18:27 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Благоевградският окръжен съд приключи наказателен процес, воден от години срещу екскмет и главен счетоводител за престъпления по служба.

Магистратите счетоха, че бившият градоначалник Вельо Илиев не е виновен за повдигнатите му от прокуратурата престъпления. Не е доказано от държавното обвинение, че е престъпил закона, за да набави парични ползи на петричка фирма. Главният счетоводител по негово време - Младен Пильоков, получи една година лишаване от свобода, но условно. Глобиха го и 3000 лева. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд София.

Припомняме Окръжната прокуратура в Благоевград внесе обвинителен акт от 1700 страници срещу двамата за длъжностни престъпления.

В хода на досъдебното производство са разпитани 61 свидетели, назначена и изготвена техническа експертиза на представените документи. Материалите по делото са събрани в 81 тома, 45 от които са документи, информираха от държавното обвинение. Вельо Илиев и Младен Пильоков бяха на свобода с марка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лева за всеки.

Прокуратурата твърдеше, че в периода от 2007-ма до 2011 година, в качеството си на длъжностно лице – кмет на Петрич, Илиев не е изпълнил служебните си задължения, произтичащи от разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация, Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки и Закона за обществените поръчки, като не взел решение за откриване и не провел процедури за възлагане на малки обществени поръчки - открит конкурс за доставка на лекарства на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите в Петричко.

С тези свои действия, обвиняемият целял да набави за „Фарма Петра" - Петрич, облага в размер на 926 281 лева. На свой ред Младен Пильоков умишлено не положил достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество в общината.

В нарушение на изискванията обвиняемият Пильоков съставил платежни нареждания и разходен касов ордер за изплащане на суми по фактури на „Фарма Петра" без да изиска от въпросната фирма опис на рецептите със стойност, без да извърши проверка относно съответствието между стойността на представените рецепти и сумата, посочена в съответната фактура. В резултат на това за Община Петрич настъпили значителни щети в особено големи размери - 1 117 697 лева, се сочеше в обвинителния акт.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook