Принуждават родители да попълват декларации за тестване на децата

05/11/2021 15:57 0 Коментирай

Дадоха срок на родителите да преценят дали децата им ще учат в училище. Те трябва да попълнят декларация по образец, предоставена от МОН. До 8 ноември бащите и майките на на учениците от първи до четвърти клас трябва да разрешат писмено за тестване два път седмично, за да не са онлайн у дома.

В декларацията са посочени конкретните два вида тестове със слюнка, които са избрани от Министерството на здравеопазването чрез обществена поръчка и ще бъдат прилагани в училище. На всяко училище ще бъде предоставен само единият от двата вида тестове.

За да подпомогне родителите при тяхното решение, МОН организира демонстрация на процеса на тестването, на които покани четири национални телевизии. 

Децата ще бъдат тествани в класната стая от медицинско лице, преподавател или непедагогически специалист, определен от директора на съответното училище. Допустимо е участието също на доброволци – родители, медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат със „зелен сертификат“.

Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. За целта те попълват специална декларация, в която се ангажират да правят тестовете в дните, определени за тестване на останалите ученици, да водят детето си в училище само след отрицателен резултат от теста и да предават използвания тест в училище.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook