Привличаме туристи с вино, капама, суджуци и череши
От Банско стартират 12 винено-кулинарни дестанации у нас.
Министърът на туризма Николина Ангелкова и земеделският - Румен Порожанов, разкриха акценти от проекта "Сподели България".
Решено е винено-кулинарните дестанации да са 12, колкото са месеците в годината, обяви Ангелкова.
"Важно е виното и кулинарията да бъдат включени в туристическия продукт на страната, защото са част от цялостното преживяване на туристите. Информацията ще бъде качена на официалния сайт на Министерството на туризма. Така всеки, който желае, ще може да се запознае с тях, да изпрати мнение или предложения в рамките на периода за обсъждането им", коментира ресорният министър Ангелкова.
Те включват традиционните винени напитки и характерната кухня за региона, обхващат близо 50 общини и около 100 туристически атракции.
Инициативата „Сподели България“ може да бъде в помощ на развитието и популяризирането на така наречения бавен "слоу" туризъм. Неговата концепция е свързана именно със запазване на традициите и културата, като се набляга на местната храна и на регионалните обичаи. Те биха помогнали на туристите да се информират за характерните вина и храни в дадените райони. Давайки възможност на общините да популяризират новите винено-кулинарни дестинации, се очаква повече туристи да се насочат и към вътрешността на страната. Това ще допринесе за утвърждаване на България като дестинация за четири сезона и ще окаже положително влияние върху развитието на редица общини не само за туризма им, но и за икономиката на страната.
"Долините на Струма и Места са известни с производството на череши в Кюстендилския край, с лозарството и невероятните вина по долното поречието на Струма и в Неврокопския край. Банско пък е известно с гостоприемството си и с уникалните си кулинарни традиции. Всеки вероятно е опитал поне веднъж Банска капама, Бански старец или Катино мезе", изтъкна земеделският министър Румен Порожанов.
Коментари