Признание за Яворов

29/10/2022 12:01 1 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Отбелязаха 108 години безсмъртие на поета-революционер Пейо Яворов.

Семпло го почетоха пред бюст-паметника в центъра на Благоевград. В град Гоце Делчев също имаше възпоменателно честване. Родолюбци рецитираха стиове пред паметника на Яворов в града.

Пейо Яворов е и един от съратниците на Гоце Делчев и негов биограф, четник е в четите на Михаил Чаков и Яне Сандански. При избухването на Балканската, която през 1912 година носи освобождение на Пиринския край, поетът е доброволец в Македоно-Одринското опълчение и оглавява чета.

Яворов е и първият кмет на Неврокоп, сегашен Гоце Делчев, след освобождението на града.

Както вече информирахме, 106 години след трагичната смърт на Пейо Яворов на бял свят излязоха непознати до този момент стихотворения, писма и документи. Според специалисти имат изключителна литературна стойност. Става въпрос за общо 19 оригинални документа. Има четири писма до Тодор Александров в София, до Таньо Николов в Мехомия, сегашен Разлог, до Тодор Тодоров в София и до Христо Чернопеев. Има още девет творби от Яворов, четири разписки, един къс от знаме в рамка и едно отделно стихотворение.

Напиши коментар

Коментари

  1. Георги Мълчанков -
    Яворов никога не е имал чета Той влиза като кореспондент на ВМРО ,където е бел на заплата .Той не носи освобождение на Пиринския край защото няма никакъв воеви опит има само една битка при Голешово. Той идва в Неврокоп та 19.10.1912гна вече освободения Неврокоп на12.10 1912г от Стоян Мълчанков.Той е бил кмет само 1 ден не му преписвайте неща който не е извършил голям поет да но голям революционер не и не създавайте измислени неща които не е вършил .

Социално

новини благоевград facebook