Проф. Михайлов: Здравната криза доведе до страх у хората

27/10/2021 14:05 0 Коментирай

"Здравната криза вече 2 години натоварва системите в България и света. Вниманието трябваше да бъде насочено към превенцията и възможността тя да бъде ограничена. Тази възможност се появи със създаването на ваксините", заяви професор Георги Михайлов, който води листата на БСП в Благоевградски избирателен район.

Според него големият процент на хора, които не желаят да се ваксинират, е въпрос на управление на кризата.

"Никой не може да обвинява хората, че не искат да се ваксинират, тук става въпрос за липса на информираност", категоричен е Михайлов.

Той обясни, че в първите година и половина от управлението на кризата са създадени страх и невяра у хората.

„Причината за високата смъртност у нас не е в квалификацията на лекарите, а в разбитото и неподготвено състояние на здравната ни система“, категоричен бе проф. Михайлов.

„Предложенията на БСП бяха различни в различните фази на протичането на пандемията в България. Още в 44-ия парламент, а и сега Българската социалистическа партия предлагаше масово тестване на населението, чрез различни диагностични тестове - антигенни, антителни, PCR-тестове, за да се види каква е епидемичната обстановка в страната. Тогава ГЕРБ не ни чуха", каза кандидат-депутатът Михайлов.

Той допълни, че сега левицата е настояла и към министър Кацаров за национално проучване, но такова все още не е направено.

„Второто нещо, което БСП предложи по отношение на пандемията, но отново не се направи, е разяснителна кампания, да се разговаря с хората“, посочи социалистът.

По отношение на “зеления сертификат“ той обясни, че още от лятото е трябвало да има подготовка. „Той има ефект, когато в държавата има висок процент ваксинирани, иначе затормозява живота в държавата“, коментира проф. Михайлов.

„Много компоненти участват в българската политика. Някои от тях са явни, но има и скрити компоненти, има задкулисие. БСП положи максимални усилия за съставянето на редовен кабинет, но това, което попречи, е именно задкулисието“, каза той.

Професорът обясни, че в момента държавата буксува в много отношения, тъй като не може да работи без реално законодателство и без промени в законите.

„За да се променят закони, които вредят на държавата, които залагат корупцията в държавата, трябва да има действащ парламент и действащо правителство“, категоричен бе социалистът и допълни, че БСП е готова на разговори във всички посоки при ясни програми след изборите, за да има редовно управление.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook