Професор Михайлов за кризата в Благоевградска област

02/11/2021 17:00 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

В Благоевградска област не само здравеопазването отива надолу. Има и много други проблеми – в инфраструктурата, в хидромелиорацията, която е полуразрушена в цялата област, в образованието с изчезващи учебни заведения, заяви кандидат-депутатът от БСП в Пиринско професор Георги Михайлов.

"Давам пример с друг много голям проблем сега, при кризата с дървата – на практика училището по дървообработване в Банско е ликвидирано и много други средни професионални училища, създаващи специалисти в Благоевград, също са ликвидирани. Промишлеността е ликвидирана почти напълно. Няма да говоря какво представляваше "Булгартабак", беше на първо място в света, не на глава от населението, а по абсолютен брой късове цигари, произведени годишно. Сега българската тютюнева промишленост е разрушена напълно, а основна нейна част беше в Благоевград – и производството, и обработката на тютюн", коментира Михайлов.

"Задачите на БСП в нейната програма са ясно дефинирани – преформатиране, укрепване на здравната система и сериозна грижа за кадрите в нея, защото там положението също е плачевно – както в Благоевград, така и в цялата страна. Имаме конкретни решения, свързани с лишаване на болниците от вредния за тях статут на търговски дружества, което изтласква интересите на пациентите в периферията и ги превръща в обект на печалба от страна на лечебните заведения", категоричен е социалистът.

"Ние отчитаме кампания по ваксинация, която не е успешна, но в никакъв случай не е грешна. Това, което сега с тъга установяваме, е, че се повтарят същите грешки като през пролетта – училищата затворени, питейните заведения отворени. Инфекция от този тип минава като килим по земята, и това го казаха много инфекционисти, и то големи специалисти. Не може детето да не ходи на училище, а родителите да ходят на работа, баба и дядо – също, да пътуват всички в градския транспорт, да отиват в магазина, да пипат стоки и банкноти, да се срещат и разминават на обществени места, при които не се налага ползването на сертификат, като банки и държавни учреждения, и тази инфекция да се спре", обясни кандидат-депутатът от Благоевградски район.

"В света инфекцията е на път да бъде спряна с разумно провеждаща се ваксинационна кампания. Това трябва да бъде целта и у нас, а не да се слага каруцата пред коня – при 20-22 процента ваксинирани да се налагат такива мерки, които не са ефективни и създават напрежение. Виждате какви опашки се вият сутрин пред различни звена, в които има контакт на хора. Там служителите не са ваксинирани – те трябва първо да се проверят антигенно, за да могат да влязат на работните си места, след това клиентите да започнат да се проверяват. Не спазват дистанция, на студа стоят навън на улицата. Недомислици, които дълбоко нараняват вярата на нацията в разумните мерки, които трябваше да се предприемат", смята професор Михайлов.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook