Професор Михайлов: Здравеопазването в малките градове и села в Пиринско е катастрофално

30/06/2021 19:12 0 Коментирай

Конференция "Когато младите говорят" се провежда в Благоевград. За достъпно и модерно здравеопазване са обединени евродепутатът Цветелина Панкова, младежите от БСП в Пиринско и кандидат-депутатите от Благоевградски избирателен район, водени от професор Георги Михайлов.

В дискусията в зала "22 септември" участваха кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, лидерът на социалистите Валери Сарандев, кандидатите за НС Богдан Боцев, Костадин Харисков, Любен Милев и други от червената листа. Евродепутатът Панкова заяви, че ще докладва пред ЕК акцентити от програмата на БСП, свързани с подобряване на здравеопазването у нас.

Професор Георги Михайлов представи приоритетите на партията в тази насока. Основно те са насочени към премахване на статута на търговски дружества за болниците, въвеждане на "защитено лечебно заведение" в отдалечените планински райони, намаляване на ДДС върху лекарства и медицински изделия на 9 процента. БСП е за безплатни лекарства за децата, спиране на спекулата с медикаменти и въвеждане на електронно досие.

Порфесор Георги Михайлов обяви с тревога, че средната продължителност на живота в страната намалява, като част от причините са неадекватното здравеопазване, а също и тежките социални условия, особено в малките населени места. В страните от ЕС за здраве на всеки един гражданин се отделят по 3200 евро годишно, а в България се падат по 1400 лева на човек, тоест 40 пъти по-малко, въпреки, че сме европейска държава.

"БСП постави тези болни проблеми още преди 4 години, но управляващите не сториха нищо за подобряване на здравеопазването. Харчат се страшно много пари за хоспитализация в лечебни заведения, вместо да се да се насочат повече пари за амбулаторното и извънболнично лечение на българите. Всяка година от сектора се наливат 10 милиарда лева. От тях изчезват поне 2 милиарда годишно", обяви с тревога проф. Михайлов.

Той постави на дневен ред и проблемите, свързани с лескарите и медицинските сестри.

"30 000 сестри са напуснали страната и се трудят зад граница през последните няколко години. Това е катастрофално. Лекарите са на средна възраст 55 години. Младите изчезват след завършване, тъй като заплатите им са обидно ниски. 200-300 млади специалисти напускат страната годишно", обяви кандидат-депутатът Михайлов. Той не пропусна да посочи като недъг на системата лекарствената политика и източването на финансови средства през клиничните пътеки. Освен това годишно болниците генерират половин милиард лева финансови задължения. 

"Погрешната и недалновидна е лекарствената ни политика. Затова ние предлагаме ДДС-то да се намали на 9 процента. Здравният бизнес е най-сигурен в момента", изтъкна Михайлов и попита в кои други сектори приходите са така сигурни, както в този.

Михайлов изтъкна, че той и колегите му в следващия парламент ще се борят за лечебни заведения в малките населени места. Даде пример с Белица, Якоруда, Кресна и други планински райони в Пиринско.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook