Професор Михайлов: Здравната ни система е неефективна

10/03/2021 17:40 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Здравната система в България в момента е неефективна, заяви професор Георги Михайлов.

"Имаме няколко основни цели в областта на здравеопазването. На първо място ние искаме достъп до качествена и ефективна медицинска помощ във всеки регион на страната, което в момента не е възможно и поради тази причина ние много сериозно държим на регионализацията в здравеопазването. На второ място – лекарствената политика. Имаме категоричното мнение да се намали ДДС върху лекарствата. Това е един реален механизъм чрез който невъзможността на българските граждани да доплащат за скъпи лекарства ще бъде значително намалена", коментира проф. Михайлов, който е кандидат-депутат от листата на БСП в Благоевградски избирателен район.

"С грижа за младите хора да бъдат осигурени пациентите до 14 или до 18-годишна възраст с безплатни медикаменти в основата на тяхното лечение“, обяви по време на дебат, посветен на бъдещото управление на здравните политики в страната. Дебатът се състоя във втория панел в рамките на Осмия национален Фарма форум.

"Категорично трябва да се създаде и структурира много сериозна кадрова политика на базата на единни критерии за възнаграждения в цялата държава. Ние смятаме, че има сериозни проблеми в модела на финансиране на системата и този модел на финансиране чрез търговски дружества е абсолютно неприложим“, категоричен е проф. Михайлов, като допълни, че е наложително този модел да бъде променен.

В рамките на дебата, той изрази мнение, че консенсус по отношение на здравеопазването в страната трябва да има, но той не може да бъде на базата случващото се в последните 4 години.

„Да се говори за национална лекарствена политика, а в 10 000 града да няма аптеки е несериозно. На този основа БСП не смята, че може да бъде постигнат консенсус. Основният показател за състоянието на здравната система е ефективност, но здравната система в България категорично не е ефективна. Необходимо е да се вземат спешни мерки и по отношение съхранението на кадрите, тъй като в над 60 процента от българските лекари в момента са на възраст над 55 – 60 години. При това с възнаграждения, които не отговарят на тежките им и висококвалифицирани норми на труд", отчете Михайлов.

"Ние търсим ефективност чрез програмата, която сме начертали – подпомагане на кадрите, тяхното ангажиране с родината след квалификацията им, създаването на регионални структури които да могат да осигурят достъп на българския гражданин до качествено и навременно лечение", каза кандидат-депутатът от Благоевград.

Той очерта и още един сериозен проблем, който съществува от години и е правено предложение за решението му - да бъде извършена детайлна оценка на всички медицински дейности и на труда на всеки медицински специалист.

„Това е възможно и е реализирано във всички страни в Европа, а в България не е свършено и ние на практика не знаем какво даваме за здравеопазване“, посочи проф. Михайлов.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook