Производители на лютеница и луканка чакат европейска защита

31/12/2023 12:09 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Два български продукта ще получат европейска защита за качество, информираха от земеделското министерство.

В ход е националната процедура по обработка на заявлението-спецификация на защитено географско указание "Лютеница Първомай". Извършени са две проверки на място и е проведена процедура по предоставяне на право на възражение на национално ниво, става ясно от годишния аграрен доклад.

Приключена е националната процедура по обработка на заявлението-спецификация за регистрация на защитено наименование за произход на "Странджански билков чай". Заявлението е изпратено в ЕК за провеждане на европейска процедура.

През миналата година приключи процедурата в ЕК по преглед и отразяване на бележки във връзка със заявление за регистрация на храни с традиционни специфичен характер „Луканка Троянска“. Вписани са нови производители на ЗГУ „Българско розово масло“, ЗНП „Странджански манов мед“/„Манов мед от Странджа“ и ХТСХ „Филе Елена“, както и нови производители в регистъра на „планински продукт“.

След прилагане на европейска процедура по заявление за регистрация на „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“, кандидатстващи за регистрация като защитени наименования за произход, през м. април 2023 г. в Официалния вестник на ЕС са публикувани заявленията за регистрация на двата продукта за предоставяне право на мотивирано възражение от държавите членки и от трети страни.

През първите шест месеца на тази година в Европейския регистър на Храни с традиционно специфичен характер са регистрирани „Луканка Троянска / Троянска луканка“ и „Суджук Търновски /Търновски суджук“.

 

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook