Производителите на зеленчуци в Петричко мизеруват

30/03/2020 15:59 2 Коментирай

Марули, репички, краставици, лук и други зеленчуци погиват, защото няма кой да ги купи.

Зеленчуците са отгледани от 12 хиляди семейни оранжерии и дребни земеделски производители от цялата страна. Най-голяма е загубата в Петричко.

Основният проблем е, че в момента тези малки производители нямат никакъв достъп до пазара и няма кой да изкупи продукцията им. Досега техният зарзават е захранвал ресторантите в Банско, както и кетъринговите фирми, които обслужват училища и детски градини. Те сега заради епидемията не работят. От друга страна, на местната борса в Петрич почти никой не идва. Семейните фермички имат право да продават на фермерския пазар два пъти в седмицата в Петрич.

В района почти всички си гледат зеленчуци в дворовете. Другите клиенти, много от които дребни търговци, заради ограниченията не могат да стигнат до този пазар. Така повечето от земеделците едва смогват да изкарат по 20 лева на ден в момента.

В предишните сезони търговски вериги са отивали до оранжериите и директно са купували от зеленчука. На по-ниски цени, но така или иначе са купували. Големите супермаркети са се снабдявали и от големите борси. От тях са купували с български лук и репички и зарзаватчийниците. Сега обаче малките градинари не могат да стигнат до борсите, основно Софийската, за да изложат стоката си. И така се оказват заклещени в капан, заяви пред Телеграф Виолета Златева. "Искаме Министерството на земеделието да призове търговските вериги и малките търговци да заредят с нашите зеленчуци. Да ни съдейства да стигнем до борсите. Другото, което е много важно за нас, е държавата да ни помогне със средства за хладилници, където да замразим зеленчуците. Златева разказа, че в този момент в Белгия спасяват местния зеленчук точно по този начин. Нарязват на дребно салати и лук и ги замразяват. След това заготовките могат да се ползват в ресторанти, обществено хранене за направата на всякакъв вид салати, включително и млечни", коментира Златева.

Същевременно от земедейското министерство разпространиха информация, че са проведени разговори с представителите на търговските вериги. Отправен е призив да приоритетно да зареждат родна продукция в магазините си, за да бъде подкрепено българското производство.

Според ресорния министър Танева това е един от начините да се подпомогнат земеделските стопани и да се сведе до минимум загубата на продукцията им. Танева коментира, че в момента родните производители изпитват затруднение при реализацията на продукцията си, тъй като заради COVID-19 всички фермерски пазари са затворени. „Имаме уверение от търговските вериги, че и за Великден ще продават само българско агнешко месо”, допълни министърът на земеделието.

Напиши коментар

Коментари

  1. Милчо -
    До анонимния ,идиот,...нещо не си в час
  2. Идиот -
    Тея дребни земеделци, какви данъци внасят в хазната? Кога земеделците тук, ще станат като в Гърция? И как дребен земеделец успя да направи оранжерия за хиляди левове, а не можа да си задели бели пари за черни дни? !

Социално

новини благоевград facebook