Прокуратурата се отчете с две разследвания за братя Галеви

04/06/2023 12:34 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Окръжната прокуратура в Кюстендил образува две досъдебни производства за становяване причините за смъртта на единия от така наречените братя Галеви. Както вече информираме подробно, Ангел Христов-Геле, се води починал, но погребението му в Дупница бе спряно от полицаи и прокурори. Извършва се съдебно - медицинска експертиза, назначена от кюстендилските държавни обвинители.

Едното дело, започнало днес, е за причинена смърт. Другото е за подпомагане и вещно укривателство. Изяснява се как и кой е помогнал на Ангел Христов и Пламен Галев да се спасят от правосъдието. Както е известно, те са най-издирваните от Интерпол български граждани. Търсят ги от 2012 година, когато влязоха в сила присъдите им за организиране на група за изнудване и рекет. Ангел получи пет години затвор, а колегата му барета Пламен Галев - седем години лишаване от свобода. И двамата не са дупничани. Геле е от Сандански, брат му е действащ магистрален полицай в града. Санданчани не вярват, че Ангел е починал от инфаркт. Подозират, че през годините е живял в Ресилово и в имат край Сандански, пишат в социалните мрежи.

Междувременно криминалистите и жандармеристите, които са в Дупница и Ресилово от вчера, издирват усилено Пламен Галев. Смятат, че той също се е прибрал. Давностният срок на присъдите им е изтекъл.

Припомняме накратко за "Галеви": По време на служенето им в силовито Министерство началник на Галев и Христов е бил Алексей Петров, от скандалното дело "Октопод". Двамата напуснали работа след скандал в периода 1997-1998 година. Πo-ĸъcнo ce ycтaнoвили в дyпнишĸoтo ceлo Pecилoвo, ĸъдeтo е огромната им резиденция. Имали са бизнес c Xpиcтoфopoc Aмaнaтидиc – Taĸи. Ocвeн това са регистрирали двe oфшopĸи, действали са в съдружие и с Васил Божков. Имат и строителни фирми.

Публикуваме съобщението от прокуратурата днес: Под ръководството на Окръжна прокуратура – Кюстендил се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за причиняване на смърт. Назначено е извършване на съдебномедицинска експертиза за идентификация на пострадалия с А.Х., обявен за международно издирване с червена бюлетина за изпълнение на влязла в сила осъдителна присъда през 2012 г. Междувременно под надзора на Районна прокуратура – Кюстендил се провежда разследване и за извършено престъпление по чл. 294 от НК – подпомагане на лице за избягване на наказателно преследване.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook