Прокуратурата отказа дело срещу незаконен избирател, наказват член на СИК

03/06/2022 18:10 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Благоевградските прокурори не образуваха дело срещу мъж, гласувал без да има право на частичния кметски вот.

Георги Атанасов Попов е пуснал бюлетина два пъти - на първи и втори тур. Въпреки, че не е фигурирал в списъците, упражнил избирателно право.

Нарушението бе констатирано от членовете на ОИК-Благоевград, които преди ден получили прекратената преписка от държавното обвинение.

Вместо него, предстои глоба за членуващата в една от Секционните комисии в квартал "Освобождение". Това е Симона Руменова Михалкова. Тя сама е признала в хода на разследването, че е дописала Георги Попов собственоръчно. Графологичната експертиза също потвърдиля думите й.

В прокуратурата са снели обясненяия и от останалите членове на СИК с номер 108 в ДГ "Усмивка". От ОИК-Благоевград обявиха за Еновина, че Георги Попов е гласувал два пъти, без да има право. "От момента на назначението си като член на СИК Симона Михалкова има качеството на длъжностно лице по смисъла на чл. 93,ал. 2 ИК във връзка с НК, а също така следва да спазва разпоредбите на чл. 100 ИК. Несъмнено Михалкова е извършила нарушението на чл. 264,ал.4 , в качеството и на член на СИК 010300108, по време на частичния местен избор за кмет на община Благоевград, произведен на 27 юни миналата година", обясниха от ОИК.

За това престъпление се налага глоба до 200 лева. Наказателното постановление трябва да издаде и подпише обласлстният управител Валери Сарандев.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook