Промениха до неузнаваемост петричкото читалище

20/01/2024 12:11 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

С водосвет и рязане на лента откриват напълно обновено читалище "Братя Миладинови". Сградата в центъра на Петрич е оборудвана изцяло. Церемонията ще е до дни, обяви кметът Димитър Бръчков.

Обектът е с разрешение за ползване от края на миналата година. Главният инженер на Община Петрич Николай Попов посочи, че сградата съвпада с първоначално обявената идея. Направена е и проверка от Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

В читалището има арт галерия с кафене. Направена е вътрешна топлоизолация, за да не се разваля фасадата. Има нови вентилации, нови охлаждания, отопление, осветление, подмяна на ВиК инсталацията, осигурена е достъпна среда за хора в неравностойно положение, монтирана е вертикална подвижна платформа и са изградени достъпни тоалетни.

Ритуалната сграда, която също се намира в сградата на читалището в южния град, е с променена визия. Направени са декоративни венециански мазилки, дървесен фурнир, система от опънат таван „Барисол“, който олицетворява звездно небе, посочи главният инженер.

Големият читалищен салон същои е изцяло обновен. Положени са топлоизолация по вътрешната страна на южната фасада и топлоизолация по външната страна на западната фасада. Монтиран е конструктивен скелет за укрепването на акустичната облицовка. Електроинсталацията е изцяло подменена. Изпълнена е нова инсталация за отопление и вентилация и има монтирани 14 климатика в залата и шест на сцената. Общо местата в залата са 464, като има изградени такива и за хора в неравностойно положение. Седалките и мокетът са изработени от негорим материал. Има нов авариен изход с пожароустойчива врата. Фоайето също е с нов облик. Променено е с оглед на това да стане по-функционално, тъй като вече има обособена нова мултифункционална зала, която да приема гости или кръгли маси, посочи тя. Школите към читалището ще провеждат занятия в модерни помещения.

Направен е основен ремонт и на двете библиотеки – за възрастни и за деца. Има обособени кътове за четене, терасата е остъклена, с цел да бъде приобщена към библиотеките и да се осигури място за четене. Обособени са места за работа с компютър. В детската библиотека има интерактивен екран, който да служи за провеждане на извънкласни занимания, интересни игри за посетителите или презентиране на информация пред читатели и клубове, посочи Авгинова. Библиотеката разполага и с маса-игра, на която могат да се играят обучителни игри.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook