Проститутка осъди България в Страсбург

29/11/2023 16:04 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Страната ни е осъдена в Страсбурт от родна проститутка. Магистратите у нас отказали да признаят предявени от нея имуществени претенции спрямо сводника й, тъй като жрица е печелила неморално.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург присъжда на жената 6000 евро за неимуществени вреди и 3100 евро за разноските по делото. Единодушно съдът приема, че е нарушена забраната в конвенцията за правата на човека за робство и принудителен труд. Това е първият случай, в който Европейският съд установява, че жертва на трафик има право да търси обезщетение за имуществени вреди от своя трафикант.

Даниела К. е завела долото срещу държавата, след като не получила обезщетение от секс работа, които нейният трафикант, ѝ е отнел. Българските съдилища отказват да разгледат молбата ѝ за обезщетение с аргумент, че тя се е занимавала с проституция и връщането на приходите от това би било противно на "добрите нрави". Страсбург обаче приема, че държавите са длъжни да дадат възможност на жертвите на трафик да поискат обезщетение и че България не е успяла да балансира правото на К. да предяви такъв иск с интересите на обществото, което едва ли би намерило плащането на обезщетение в такава ситуация за неморално.

Даниела е родена през 1985 г. и живее в село Кошава. Започнала е работа на Околовръстното в София. През юли решила да се махне, но сутеньорът Х. започнал да я заплашва. Успяла да избяга,у но той я намерил и върнал обратно. Взел личната й карта. Тя вече знаела, че няма избор и се върнала към старото си занимание. Мъжът прибирал всичките ѝ приходи, като ѝ оставял само джобни. Жената е била арестувана през февруари 2013 година. сводникът Х. е извикан в полицейското управление, където предал личната ѝ карта, обяснявайки, че я пазел да не я откраднат.

Проститутката е участвала в процеса като частен обвинител и граждански ищец и е претендира за 16 000 лева. Твръдяла е пред съда, че това е печалбата, която Х. ѝ е отнел, както и за 8000 лева неимуществени вреди. СДанила твърди, че проституцията не е престъпление, тъй като подлежи на данъчно облагане и не е изрично криминализирано.

 

През 2022 година Конституционният съд отмени текста от НК, който регламентираше, че "пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация". Страсбург подчертава, че това са нагласи, останали от тоталитарния режим в страната, припомни segabg.com.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook