Протест на водните дружества в Петрич, Сандански и Кресна

20/12/2022 11:14 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Общински водни дружества категорично се противопоставят срещу намерението за одържавяването им. Протестна декларация до премиера, президента и народните избраници изпратиха ръководителите на "Увекс" - Сандански, ВиК-Кресна и ВиК-Петрич.

"Законът все още е е приет официално, но натискът спрямо общинските предприятия е факт. Съществената промяна, която се цели с Проекта, е „да се
създадат предпоставки за консолидация при стопанисването, експлоатация на водните дружества. Асоциациите по ВиК – това е абсолют", коментират в Кресна, която е първата община в страната, правила референдум и запазила най-ниската цена на водата.

"Като част от процеса по „консолидация“ е предвидено прекратяване на сключените договори от кметовете на общини с местните ВиК оператори, задължително предоставяне на ВиК съоръжения на новата Асоциация по ВиК и отнемане на всякакви реални правомощия на общинските съвети за решаване на въпросите, свързани с предоставянето на ВиК услуги на територията на общините, включително и относно разпореждането с тяхната еднолична и изключителна собственост върху ВиК системите и съоръженията – публична и частна общинска собственост", недоволстват от дружествата в Сандански, Петрич и Кресна.

"В случай, че посочените по-горе евентуални положителни ефекти от консолидацията бяха видими, жителите на обслужваните от нас Общини сами биха настоявали за извършване на обединяване/консолидиране, за разлика от категоричното им противопоставяне, каквото е налице в момента. Нещо повече – налице е и обратен ефект в територии, които са консолидирани - общини, които са присъединени към Асоциациите по ВиК, искат да се отделят, недоволни от извършеното окрупняване, доколкото не е налице подобряване на нивото на предоставяне на ВиК услуги, но същевременно е увеличена цената им", мотивират се в декларацията.

"Считаме, че не са налице задължителни изисквания в европейски нормативни актове, налагащи задължителното окрупняване на обособените територии. С оглед горното е видно недомисленото и автоматично прилагане на модел на управление, който няма да доведе до целените икономии на база мащаб, и категорично не може да бъде приет, доколкото една непрецизирана реформа ще доведе до абсолютен хаос, до закриване на работещи дружества и създаване на масово недоволство сред жителите на обслужваните от нас общини. Налице са множество неясноти и абсурди в Законопроекта. Така например не са включени разпоредби, свързани с отговорността от страна на ВиК операторите заподдръжка и обновяване на водоснабдителните и канализационните системи в обособената територия, но за сметка на това са включени разпоредби, свързани с осигуряване на работно облекло на комисарите в новия регулаторен орган на цените на ВиК услуги", се сочи в позицията.

"Сега общински ВиК дружества, независимо от трудностите, съумяват да осигурят условия за устойчиво развитие на сектора, а Общините независимо, че години наред са лишени от европейско финансиране, ежегодно влагат средства за поддръжка и развитие на мрежите, което подобрява услугата и намалява загубите на вода. Приемането на Закона ще постави общините в ситуация, при която да влагат допълнителни средства за отстраняване на текущи аварии и повреди поради липсата на финансова обезпеченост на операторите. Не е ясно и как ще бъде осъществяван контрол върху дейността на консолидираните ВиК дружества", опасяват се от предприятията в Кресна, Сандански и Петрич.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook