Народен гняв под прозорците на местна власт

08/08/2024 15:46 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Протест, организиран в социалните мрежи, се проведе под прозорците на кмет и общинари.

Гневът на хората е заради липсата на вода за пиене и битови нужди. Безводието не е от вчера, казаха протестиращите от дупнишкото село Самораново. Днес те скандираха пред Община-Дупница. по това време съветниците заседаваха и може би умишлено отхвърлиха провеждане на референдум за запазване на общинското водно дружество в града. Вместо това гарантираха солени сметки за жителите в общината - 3.70 лева за кубик, по цени на монополистта "Кюстендилска вода".

Саморановци възроптаха и по този казус. Получават бележки от инкасаторите за непосилни суми, а в същото време чешмите са сухи ежедневно и купуват вода от магазините. "Проблемът с водата в село Самораново е потресаващ, има силно вирусни ситуации, няма как да поддържаме добра хигиена. Проблемът е комплексен – остаряла водопроводна мрежа, системно неподдържано водохващане основно за селото, трасето до селото също е компрометирано, има загуби на вода, чести аварии, не е валяло от доста време и в момента има големи загуби, въпреки че водата е малко", изтъкна на митинга кметът Райко Цветков.

Той посочи, че Самораново е с почти три източника за захранване на вода. За съжаление и трите са с намалени количества. Водохващането е собственост на ВиК – Дупница, оператор е „Кюстендилска вода“. Водопреносната мрежа в селото е морално и физически остаряла. Изготвили сме работен проект с разрешително за строеж, проведена е процедура за изпълнител, нещо, което е факт, подаден е проектът за финансиране към МРРБ, все още нямаме договор, който да е подписан. Призовавам хората да бъдат по-търпеливи, проблемът гарантирам ще бъде разрешен, стига и ние да имаме уважение към водата“, каза дупнишкият градоначалник Първан Дангов. От своа страна пък дупнишките съветници отхвърлиха провеждането на местен референдум за бъдещето на ВиК. Подкрепиха обществено допитване едва 7 от местните избраници. 14 бяха категорично против да се гласува от народа. четирима се скриха под формата на "въздържал" се.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook