Протестират срещу незаконно сметище

25/05/2022 16:18 0 Коментирай

Кмет критикува остро държавната политика за управление на отпадъците.

Петър Паунов обясни публично защо се е стигнало до проблема в кюстендилското село Радловци, където се депонира боклук в незаконно сметище, което е в непосредствена близост до рекултивирано депо в района. Кюстендилският градоначалник призна, че се спъва решението на дългогодишния казус.

"Хора, които искат да начешат егото си, са готови да докарат на гърба на жителите на общината десетки милиони загуби и санкции", обяви Паунов.

Припомняме, преди дни на място беше екологичният министър Борислав Сандов. Тогава жителите на Радловци заплашиха Сандов с ефективни протести. Те настояват полицаи да спират камионите с боклуците до сметището. Забраненото бунище често се запалва и трови хората в селото. Ресорният министър пък се закани да търси персонална отговорност от кмета.

Градоначалникът обясни пред медиите, че политиката в управлението на отпадъците на държавата е абсолютно погрешна от десетилетия, а целият район "Рила еко", в който влизат шест общини край Кюстендил, е оставен без да има вариант да работи по законен начин и да третира отпадъците си.

"В Община-Кюстендил няма „калинки”. Държавната администрация да си ги потърси, защото те са довели до там община Кюстендил и други 6 общини да нямат законно депо и законни площадки. Тук няма екологичен проблем. Има проблем с третирането на отпадъците в резултат на поведението на държавната администрация. Това, което искат в момента, е да вдигнат между 5 и 10 пъти данъците и таксите на кюстендилци“, заяви Петър Паунов и добави, че Община Кюстендил е една от най-контролираните от страна на институциите", заяви Паунов.

Той разясни за дълга на Общината в размер на 7 000 000 лева, признат с решение на ВА. Спорът е за това, че на третирания отпадък не се дължат отчисления. "Ние предоставихме площадка за депо, но държавата не позволи да го направим", изтъкна Петър Паунов.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook