Протестът на хората с увреждания даде резултат

11/01/2023 17:56 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

С приетите днес промени хората с увреждания нямат да губят права при забавено преосвидетелстване. Текстовете гарантират, че ако човек е подал заявление за преосвидетелстване до месец преди изтичане на срока на експертното решение и ТЕЛК не се произнесе в рамките на този месец, то валидността на последното решение се удължава. Така няма да се прекъсват пенсии, безплатни винетки, помощи, ползване на личен асистент, както е сега. РЗИ ще предоставя служебно информацията за това забавяне на НОИ и другите институции, които имат отношение към въпроса.

Ако новото решение води до намаляване на пенсията/помощта, хората няма да възстановяват получените междувременно суми.

Със същите промени се правят промени и в критериите за определяне на финансова подкрепа. В групата на най-голямата финансова подкрепа ще бъдат включени хората с над 90 процента увреждания и право на чужда помощ, които получават наследствена пенсия, както и военноинвалидите. Сега те бяха нелогично лишени от максималната сума само поради вида на пенсията си и години наред ГЕРБ отказваше да отстрани тази несправедливост. Сега най-сетне това ще бъде сторено и подкрепата за тези хора ще се увеличи с над 130 лева.

Припомняме, че новият размер на помощите, които се увеличиха от 1 януари, заедно с новата линия на бедност е 504 лева.

- хората с над 90 процента увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност, ще получават 287,28 лв. месечно – с 52 лв. повече отколкото през 2022 г. Тук ще влязат и двете нови категории - хора с над 90% увреждане, определена чужда помощ и военноинвалидна или наследствена пенсия;

- за хората с над 90 процента степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест месечната финансова подкрепа се увеличава с близо 30 лева и вече е 151,20 лева.

- хората с над 90 процента увреждане ще получават по 126 лв. Хората с от 71 до 90% степен на увреждане ще получават по 75,60 лв. на месец, а тези с между 50 и 70,99% степен на увреждане – по 35,28 лева.

Новите суми ще се изплащат от следващия месец, тъй като сега хората ще получат декемврийските си помощи.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook