Проверяват фирмени складове през три месеца

24/09/2024 17:01 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

С цел да се затворят пробойни в хазната финансовото министерство и НАП заставят фирмите да предават на всеки 3 месеца декларации за материалните си запаси. Причината е, че много предприятия си спестяват плащането на данъци, като водят за налични в склада стоки, които всъщност са продали. законопроектът е предложен за обсъждане и евентуално ще влезе в сила от следващата година.

Още в края на 2018 година приходната агенция започна да разпраща писма на заподозрените сами да си направят инвентаризации и при "несъответствия" да си коригират отчетните документи. Предприятията, взети на мушка от данъчните, бяха от различни сфери - за облекла и обувки, за битова техника, промишлени стоки, авточасти и други стоки.

Същата операция бе проведена и през декември 2021 г. НАП обяви, че е изпратила предупредителни писма до до 11 600 фирми, защото е установила, че поддържат "нелогично високи запаси" - с обща стойност над 9 милиарда лева.

"Материалните запаси са счетоводна категория, която най-общо означава съхранявани на склад стоки, материали или продукция. Всички дружества в извадката поддържат материални запаси на значителна стойност в продължение на години, което противоречи на икономическата логика", поясниха тогава от НАП. И приканиха получателите на писмата да направят съответните счетоводни операции до края на годината, като начислят дължимия ДДС за липсващите стоки и отразят това в годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци за 2021 г.

От приходната агенция обясниха, че след писмата ще проведат и телефонни разговори, на най-рисковите дружества ще бъдат възложени инвентаризации – описване на цялото налично количество стоки, а при установени несъответствия ще последват ревизии.

Същите кампании бяха проведени и през следващите години. През февруари НАП съобщи, че е пратила "честитки" на 7000 фирми в цялата страна заради, като подчерта, че те и преди са били предупреждавани с писма и въпреки това продължават да отчитат огромни обеми "залежала" стока, припомни segabg.com.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook