Проверяват опасни ли са сладоледите
Масово проверяват предприятия за производство на сладолед, както и обектите, в които се продава.
Производствените бази се инспектират от Областните агенции за безопасност на храните до 30 юни. До 30 септември на прорки подлежат търговските обекти - колички, машини, щандове на открито, подвижни обекти, предлагащи сладоледбез радварително опаковане.
От БАБХ информираха, че в цеховете инспекторите от дирекция „Контрол храни“ роверяват суровините и материалите, използвани за направата на сладолед, както и етикетирането на готовия продукт и ще бъдат вземани проби за лабораторни изследвания.
В обектите за продажба ще се инспектират хигиенните условия за продажба, спазване на условията за съхранението на ледените изкушения.
Ще се следи и дали търговците предоставят на клиентите задължителните данни за наличие на вещества или продукти, които могат да станат причина за проява на алергии.
Коментари