Първа ферма за алпаки над Кресна

10/09/2023 13:09 0 Коментирай

Над Кресна е първата по рода си ферма за алпаки. Собственичка е завърналата се от работа в Германия Младенка Пенчева. Бившата масажистка и физиотерапевтка Мими е избрала хълмовете на Пирин. Фермата се намира на 3-4 километра от село Стара Кресна. До нея се стига по черен път.

Първоначално взела от Бавария първите 7 алпаки от Германия. Преди седмица се родило и ново попълнение в стопанството. Нарекла го Щастие.

"Така го кръстих. Като го видях в момента. Това ми беше първата дума, която дойде в главата ми. Много им е топло тук. Те са от Перу, където е определено студено и най-интересното е, че раждат малките само на обяд, защото на обяд слънцето грее най-силно, а те нямат тази възможност да облизват бебетата и когато грее най-силно слънцето, трябва това бебе да се изсуши", разказа Младенка пред бтв. Пенчева има и кокошарник. От 160 кокошките в него вече са 80.

Тя иска да превърне мястото в специално не само за себе си. "Аз съм виждала семейства. Това искам и тук да направим, които примерно си взимат децата, които са психично болни или са с някаква болест и ги завеждат във фермата и си правят един уикенд с животните. Хранят се с тях. Хранят животните. Поят ги галят ги", радва се Мими.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook