Работа по проект и ваучери за храна за украинците в Пиринско

31/01/2023 11:18 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

В Благоевградска бласт са започнали работа общо 98 украински бежанци. 64 от тях са по проект "Солидарност", отчетоха от Бюрото по труда в Благоевград.

34 от тях са на първичен пазар на труда. Работните места, на които са устроени украинските граждани със съдействието на бюрата по труда, са в сферата на услугите и търговията, хотелиерството и ресторантьорството, шивашката и преработваща промишленост“, заяви шефката на дирекция „Регионална служба по заетостта“ в Благоеврад Станислава Поповска пред struma.bg. Мнозина от устроените на работа украинци са в рамките на проекта на Агенцията по заетостта „Солидарност“, който е действащ от половин година и финансиран чрез ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, като безвъзмездната финансова помощ е в размер на 46 594 860 лева.

Чрез него се оказва навременна подкрепа за бърза трудова интеграция на разселени лица от Украйна с осигурен достъп до пазара на труда, пристигнали в България след 24.02.2022 г. Чрез включването си в проекта украинските граждани имат възможност за получаване на психологическа подкрепа, професионално ориентиране, трудово консултиране и мотивиране за започване на работа, включване в субсидирана заетост на пълно или непълно работно време на база минимална работна заплата за период до 3 месеца. Наред с това е осигурена подкрепа на работното място посредством осигурен от работодателя ментор, както и получаване на интеграционна добавка, включваща разходи за наем, режийни разходи и интернет в размер на 356 лв. на месец за период до 3 месеца.

За да се възползват от тези услуги, украинските граждани следва да се регистрират в дирекции „Бюро по труда“ и на място да подават заявленията си. Работодателите, желаещи да се включат в проект „Солидарност“ и да наемат лица от целевата група, могат да подават заявление за включване в проекта само чрез електронна платформа. В периода на субсидираната заетост те получават средства за възнаграждения на наетите украинци в размер на минималната работна заплата и дължимите осигуровки за сметка на работодателите, както и стимули, покриващи разходите за всички дължими вноски за сметка на работодателя, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване – за останалите на работа лица след периода на субсидирана заетост, изчислени върху установената за страната минимална работна заплата.

„Този проект е действащ, вече има заявки от работодатели за месец януари. Иначе от месец март 2022 г. във всяка дирекция „Бюро по труда“ на територията на област Благоевград е сформиран мобилен екип за предоставяне на услуги на работодатели и на граждани от Украйна с оглед осигуряване на възможности и съдействие за достъп до пазара на труда. Мобилните екипи организират и провеждат срещи с работодатели и граждани от Украйна за информиране и консултиране за възможностите за отразяване на потребностите в електронните формуляри за работодатели и украински граждани, публикувани на официалната страница на Агенцията по заетостта. Оказва се пряко съдействие на украински граждани за попълване на анкетния формуляр чрез посещения на място в местата за настаняване. Информираме и консултираме работодателите за възможностите да подават заявки за свободни работни места при наличие на желание за наемане на украинци. Организираме и провеждаме различни групови мероприятия от типа на информационни дни, трудови борси, дни на работодателя и други с цел подкрепа на трудовата заетост на украинските граждани. През изминалата 2022 г. 518 украински граждани са получили съдействие и услуги по информиране и консултиране от Дирекция „Бюро по труда“ в Благоевградска област, а 303 са се регистрирали в дирекции „Бюро по труда“. Специално за община Благоевград потърсилите съдействие за регистрация в Бюрото по труда са 131 лица. 20 са започнали работа по проект „Солидарност“ за 3-месечна заетост, а 5 са си намерили препитание на първичния пазар. Голяма е вероятността лицата, които са били наети по 3-месечната програма, да са останали на работа. Наред с това има доста украинци, които са започнали работа без нашето посредничество“, добави Станислава Поповска.

Експертът Лили Димитрова от офиса на НАП – Благоевград заяви, че трудно може да се проследи трудовата заетост на украинците, тъй като регистрациите на трудовите договори се правят от работодателите. Тя обясни, че миналата гдина украинските граждани с временна закрила са получили регистрации в НАП, за да получат здравно осигуряване, което се покриваше от държавата, както и за да могат да си изберат личен лекар. В последно време регистрациите са намалели в пъти, което означава, че повечето от украинските бежанци са с осигурени здравни права и че броят на новопристигналите е малък.

В рамките на два месеца украинците получават ваучери за храни и стоки от първа необходимост на стойност 100 лв. Предоставянето на ваучерите се осъществява от 1 ноември 2022 г. от Агенцията за социално подпомагане чрез дирекциите „Социално подпомагане“ по проект „Предоставяне на ваучери за осигуряване на храни и стоки от първа необходимост за разселени лица от Украйна“. Проектът се реализира чрез Оперативна програма за храни и/или материално подпомагане 2014-2020 г., съфинансиран от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица в България. Ваучерите на стойност 100 лева са предназначени за всички лица от миграционния поток, на които е предоставен статут на временна закрила, удостоверена с регистрационна карта на чужденец, в това число и на децата, и ще могат да бъдат реализирани в търговската мрежа на територията на цялата страна в продължение на 2 месеца от датата на издаването на ваучера.

„В община Благоевград са раздадени месечни ваучери по 100 лв. на 204 украински граждани, сред които има и деца. Сега обработваме заявките от предходния месец. Ваучерите се предоставят на всички лица от целевата група в срок до 31.12.2022 г., като срокът за реализацията им в магазинната мрежа в страната е 2 месеца от датата на издаването им. С тях могат да бъдат закупени храни, дрехи, училищни пособия, хигиенни материали и други продукти, с изключение на тютюневи изделия, спиртни напитки, вино, пиво и лекарствени продукти. С ваучерите може да се пазарува във всеки хранителен магазин в страната, а осребряването става по определен ред в службите по социално подпомагане, в чийто град са адресно регистрирани украинските граждани“, обясни директорът на „Социално подпомагане“ в Благоевград Александър Балев.
Временната закрила за украинските бежанци в България изтича на 24 февруари 2023 г. и правителството ще трябва да вземе решение за удължаване на срока. Защото още през октомври 2022 г. Съветът по правосъдие и вътрешни работи на ЕС обяви,че закрилата ще бъде удължена с два шестмесечни периода, до март 2024 г.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook