Работодатели искат техен лекар да заверява всеки болничен лист

27/05/2024 16:16 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Шефове на различни предприятия и фирми поискаха пълен контрол над документите за временно отсъствие от работа. Според тях има лекари, които издават фалшиви болнични листове, от които се възползват работниците.

Кюстендилската търговско-промишлена палата организира дискусия по казуса за злоупотреби с медицински документи за временна нетрудоспособност.

"Процедурата по обжалване е много тежка и тромава, а на практика реален контрол липсва. Проблемът с фиктивните документи за временна неработоспособност е изключително тежък и ощетява не само бизнеса, но и осигурителната система", коментираха участници в срещата.

Според КТПП за ограничаване на негативните ефекти от тази порочна практика е необходима промяна на системата за отговорност и санкции при нарушения в издаване на болничен лист за заето лице, или документ за временна неработоспособност на безработно лице.

От Търговско-промишлената палата предлагат всеки болничен лист да се заверява и от лекар, определен от работодателя, за да няма злоупотреби.

 

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook