Рашков награди служителка в обрана банка

24/06/2021 17:39 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Вътрешният министър Бойко Рашков награди служителка в офис на ЦКБ, заключила обирджия в трезора, въпреки насочен пистолет.

За смелост и гражданска доблест Цецка Цекина получи плакет и грамота. Служителката в обраната от бившия полицай Крум Йорданов банка в Дупница е рискувала живота си, обяви Рашков. Обирът бе извършен на 17 юни в центъра на града. Стреля с пистолет си по вратата на трезора и избяга.

Йорданов задигна тогава 12 550 щатски долари, 6510 евро, 1945 британски лири и 16 000 лева. Стойността е близо 54 000 лева. Заловиха го два-три часа по-късно. Сега е в ареста с определение на съда в Кюстендил.

"Очевидно, не са много хората с необходимия кураж в критични моменти да реагират хладнокръвно, да преодолеят опасността и да запазят самообладание, когато срещу тях е въоръжен престъпник. Именно затова ръководството на МВР смята, че трябва да отличи действията им. Такива личности не трябва да бъдат отминавани с мълчание. Нещо повече – поведението им може да е пример и за други жени, че има смисъл да проявят смелост и да защитят себе си, а и мястото, където работят. Не знам точно какви качества трябва да притежават жените, за да реагират така, но те са пред нас. Една от тях – Цецка Цекина сама осъществи „граждански арест“ при извършване на престъпление и с правомерното си действие прояви героизъм, оставайки сама с въоръжен човек в затворено помещение. Тя рискува живота си и аз, като министър не мога да остана безразличен. Благодаря й за себеотрицанието, за смелостта и доблестта, за изпълнения граждански дълг", заяви Бойко Рашков.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook