Расте минималната заплата

21/01/2022 12:12 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Представят параметрите на тазгодишния бюджет. Приходите за 2022 година са заложени на ниво 57,253 милиарда лева, а разходите – 63,153 милиарда лева.

Министерството на финансите прогнозира увеличаване на брутния вътрешен продукт през тази година с 4,8 на сто, безработицата да е 5 на сто, а средногодишната инфлация /ХИПЦ/ – до 5,6 на сто.

Минималната заплата се предвижда да нарасне до 710 лева от април. Данъкът върху доходите и за фирмите остава 10 процента, а ДДС – 20 на сто. Ще има намалена ставка от 9 процента за ДДС върху определени стоки и услуги. Очакванията са в предложените текстове да залегнат основни политики, по които има консенсус. Още в началото на годината обаче Асен Василев бе категоричен, че бюджетът за тази година няма да бъде балансиран, а със сигурност ще бъде на дефицит, предаде БТА. Най-вероятно новият бюджет ще е в сила от април, като до края на март ще са в сила текстовете за удължаване на определени членове на миналогодишния бюджет.

През пролетта предстои и плащането на дългови падежи, но очакванията са за целта да бъдат използвани ресурсите на фискалния резерв. Прибягването до външните международни пазари за поемане на нов дълг ще бъде след средата на годината.

Изминалата 2021 година завърши с бюджетен дефицит от 3 процента, с 0,6 на сто по-малко от предвидения в актуализирания бюджет за 2021 година. Това се дължи на по-високите приходи, със 7,9 млрд. лева повече от тези през 2020 година.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook