Разбиха с оръдия опасни лавини над Банско

25/01/2021 15:54 0 Коментирай

Служители от Национален парк "Пирин" разбиха гояма лавина с оръдия. Снежна маса е свалена в "Палашица", която се счита за най-опасната в планината.

Контролираното събаряне на снега е заради високата степен на лавинна опасност. "Палашица" е в близост до ски пистите над Банско.

Оръдията са 6. Четири от тях са поставени в два от улеите, където най-често се спускат любителите на екстремните ски - Бъндеришки улей". Другите две  оръдия са под "Палашица".

Системата има команден център, кабина с резервоар, тръбни магистрали и 4 стоманени експлодера. Те са разположени в четирите улея на надморска височина от 2521 мметра, 2498, и 2435 метра, като средният наклон на територията е 62 градуса.

Резервоарните бункери са свързани с всеки от експлодерите с по два тръбопровода, по които текат кислород и пропан. Чрез специални клапани газовете се смесват и след затваряне на клапаните електрическа свещ предизвиква искра, която взривява газовата смес.

Припомняме, вчера огромна лавина затрупа и уби 18-годишния национален състезал по фрийрайд Борислав. Снежаната маса е бил над метър. Десетина планински спасители от Банско рискуваха живота си на Бъндерица.

  

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook