Разследват изнудване и силово превземане на бизнес в Дупница

26/06/2020 18:22 1 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Прокуратурата се самосезира по публикации в медиите за силово превземане на доходен бизнес, злато и пари в завода за асансьори в Дупница.

Собственикът на "Изамет" Илия Златанов рязкри участието на длъжностни лица в аферата. Последва разследване на Антикорупционния фонд.

Активите, предмет на спора, са фирми с милионен оборот и печалба, недвижими имоти из цялата страна, скъпи автомобили, пари от банкови сметки в България и Швейцария и злато на стойност над 4 000 000 лева. 

Точно преди година един от ключовите участници в конфликта, Илия Златанов, получил предложение да се види с „влиятелни хора“, които да му помогнат. В недостъпната за посетители част на столичния ресторант „Осемте джуджета“ Златанов се срещнл с адвокат Петьо Петров.

"Петров, повече известен като Петьо Еврото, е бивш шеф на столичното следствие, за когото през 2015 година Висшият съдебен съвет отказва да образува дисциплинарно производство. Според твърденията на Златанов, на срещата в ресторант „Осемте джуджета“ адвокат Петров обещава да съдейства за бърза намеса на прокуратурата срещу противниците му в конфликта за контрола над семейния бизнес. Срещу тази помощ Петров поисква половината от възстановените активи на фирмата „Изамет“, припомня Антикорупционен фонд.

Илия Златанов подал пореден сигнал до прокуратурата и още на следващия ден той бил разпитан. Само две седмици по-късно, на 19 юли, прокуратурата информира медиите за повдигането на обвинения срещу шестима, сред които сина, дъщерята и бившата жена на Златанов – за изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери. От трезори на съпругата на Златанов и сина му са иззети 565 хиляди евро и 35 килограма злато на стойност над 4 000 000 лева.

Услугата с прокурорската помощ обаче се оказала, че е не безплатна. Ден преди изземването, в офиса на препоръчани от Петров адвокати, Илия Златанов подписал запис на заповед за близо 3 милиона лева. Парите се дължат на Любена Петрова, съпругата на Петьо Петров. На основание записа на заповед са запорирани и останалите му активи – фирмени дялове, недвижими имоти, автомобили и банкови сметки. По документи иззетото от трезори злато за над 4 милиона лева е върнато на Илия Златанов. Според него златото изчезнало в багажника на колата на Любена Петрова, още на паркинга на Специализирана прокуратура.

След нови срещи и заплахи, включително за живота му, и този на сина му, който е на хемодиализа и с мярка за неотклонение “задържане под стража”, Златанов подписал всичко, което искат от него, и спешно заминава в чужбина. В момента Златанов се намира в държава, която не иска да обяви публично, и подготвя сигнали до европейски институции за това, което му се е случило, съобщи АКФ.

Отделно, предоставената от Златанов кореспонденция с кратки съобщения със замесени лица съдържа информация за възможно влияние върху институции като МВР и прокуратурата, което задължително трябва да бъдат проверени в дълбочина.

От правния екип на АКФ заявяват, че подготвят сигнал до прокуратурата с искане за задълбочена, обстойна и независима проверка на изнесената информация по казуса “Изамет”.

Напиши коментар

Коментари

  1. niko -
    https://www.youtube.com/watch?v=aG_OtU-hRj4 ИСТИНАТА

Социално

новини благоевград facebook