Редови данъкоплатци пълнят общинска хазна

22/11/2022 16:18 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Кметски екип иска драстично увеличение на данък смет. Причината е тежкото финансово състояние. За бизнеса обаче няма завишаване.

Kъм този момент при 1,4 милиона лева, събрани от такса битови отпадъци, похарчените средства за сметосъбиране и сметоизвозвозване са над 3 милиона лева, отчете вносителят на предложението Петър Паунов - кмет на Кюстендил.

Очакваните постъпления за следващата година след увеличението ще бъдат около 2,5 милиона лева, пресметна Паунов на пресконференция днес.

В Кюстендил скокът е от 1,4 на 3,5 промила, а в селата - от 1,4 на 9,5 промила. Таксата за бизнеса няма да се коригира, за да могат предприемачите да запазят възможността си да функционират.

"По отношение на голямата разлика в корекциите на таксата за битови отпадъци в града и селата, Паунов коментира, че към момента разликата в постъпленията от събираемостта на таксата в града и селата е осем пъти в полза на града. При събрани 1, 270 хил. лв. общо, 1, 050 хил. лв. са постъпили от града. Разходите, които се правят в селата също са много по-високи", изтъкна Паунов.

"Към момента плащаме 200 000лв глоби за незаконни сметища. До тези мерки се стигна заради хората, които бяха вкарани в политиката на национално ниво и докараха Държавата до фалит! На всякъде по света се правят икономии, а в България хората ще бъдат подложени на лишения! С тази стъпка ще нормализираме системата за сметоизвозване и сметосъбиране. Ще инвестираме в повече хора в малките населени места, които да поддържат чистотата, за да можем по този начин да доразвиваме туристическия потенциал на общината – с повече работещи къщи за гости и т.н. Но за да реализираме намеренията си, е необходимо да осигурим във всяко едно от селата – прилични тротоари, както и добре поддържани зелени площи и с огромно съжаление, се налага да направим тази крачка“, заяви Петър Паунов.

"Миналата година се вслушахме в решението на кюстендилци и изчаквахме политическо развитие и подпомагането на общините от Държавната власт, но за съжаление това не само, че не се случи, а и цените продължиха да се увеличават. Болно ми е, че когато човек влезе в аптеката и в хранителния магазин, и си плати сметката за ток, заплатата му е похарчена, и разбирам всички хора 35 лева за кашкавал, а в Испания струва 6 евро", припомни Паунов.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook