Референдум в Благоевград и 100 години "Пирин"

21/10/2022 15:17 0 Коментирай

Кметът на Благоевград поздрави всички, които са се подписали в подписката за референдум относно дълга за парк "Бачиново" и плажа.

"Оглавявам референдума. За да придобие смисъл обаче, ще предложа на ОбС шест въпроса, които ще му придадат смисъл и съдържание", заяви Илко Стоянов.

 Той подчерта, че решението за произвеждане на допитването е изцяло в прерогативите на Общински съвет – Благоевград.

„Този референдум ще струва немалко пари на Общината. Необходими са 400 хиляди лева, за да бъде реализиран. Опасявам се обаче, че въпросът, формулиран от онези, които събираха подписите, а именно „Одобрявате ли решението на Общински съвет Благоевград за поемане на дългосрочен дълг за реализиране на инвестиционно намерение "Скапто Терме Аква Парк Бачиново", сам по себе си няма да доведе до никакъв резултат. Причината за това я посочвам вече няколко пъти – истината е, че са изпуснати всички срокове, тъй като Областният управител отнесе въпроса в съда и оттук насетне предстоят съдебни битки. В същото време самият проект е свързан с европейски срокове за финансиране. Именно затова ще предложа на ОбС, ако въобще допусне провеждане на референдум, с оглед законовите изисквания, той да включва общо шест въпроса, които ще дадат реална посока за развитието на Благоевград“, коментира кметът Стоянов. Той посочи и конкретните въпроси, които ще предложи пред Общински съвет, в случай че бъде счетено за законосъобразно референдумът да бъде проведен. Те са:

1.Съгласни ли сте Община Благоевград да запази и развие Аквапарка и той да не бъде разрушаван?

2.Съгласни ли сте “Бачиново” да остане изцяло зелена зона без право на застрояване?

3. Съгласни ли сте Община Благоевград да развие самостоятелно 70% от ресурсите на минерална вода, която притежава.

4.Съгласни ли сте Община Благоевград да развие самостоятелно нова ски зона в местността "Бодрост – Картала“?

5.Съгласни ли сте Община Благоевград да развие самостоятелно високотехнологична и паркова зона на територията на бившите казарми в града?

6.Съгласни ли сте Община Благоевград да развие самостоятелно индустриална зона "Зелен дол"?

Той подчерта, че зададени по този начин въпросите са изключително разбираеми и могат да дадат ясна концепция за развитието на общината за много години напред.

„Истината е, че когато представих този проект, пред обществеността в Благоевград, настъпих икономическия интерес на група хора в няколко направления. Те касаят застрояване на самия аквапарк – знаете, че имаше предложение за неговото разрушаване, застрояване на зоната „Бачиново“ и превръщането й в цял жилищен квартал, от друга страна и минералната вода, към която има апетити от много частни лица. Докато съм кмет, аз няма да допусна тези неща да се случат“, категоричен беше още Стоянов.

Той коментира и скандалната ситуация с честването на 200 години ФК "Пирин".

"Поставихме началото, продължаваме с инициативите, а финалът на честванията ще бъде през 2023 година. Честването на вековния юбилей на ФК „Пирин” няма как да е само на една дата и само с едно събитие. Това е нашият любим отбор и затова ще отбележим подобаващо неговата стогодишнина", каза Стоянов.

„Няма нищо лошо в това, че честванията ще продължат и следващата година. Ние поставихме началото с изложбата, посветена на ФК „Пирин”. Някои обаче се опитват да извличат дивиденти и от този юбилей. Абсолютна лъжа е, че Община Благоевград е дала 50 000 лева за честването на 100-годишнината. Тези пари са отпуснати за развитието на детско-юношеския и женския футбол”, каза още Илко Стоянов.

Той подчерта, че, за да може „Пирин“ да се развива е важно клубът, Общината и феновете да гледат в една посока. „Само тогава ще успеем да направим честване, което да се помни дълго”, каза Стоянов.

В момента се организира поредната проява по повод юбилея. Тя ще бъде на 30 октомври, а в програмата са включени музикално-танцова програма, представена от местни фолклорни групи, шоу с фенерчета и заря в бяло и зелено, цветовете символизиращи емблемата на „Пирин“. Предстоящата инициатива е в резултат на съвместни усилия на футболни фенове и Община Благоевград. Тя ще се състои на стадион „Христо Ботев“ с начален час 16.30 часа.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook