Рехабилитират водопровод 50 години след изграждането му

08/07/2024 16:14 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

50 години след построяването му рехабилитират основно градски водопровод. Заради амортизацията му жителите постоянно остават без вода.

Кметът Димитър Бръчков даде старт на реконструкцията в района на петричкия квартал "Дълбошница". Осем километра и сто метра нови водопроводи – главни и второстепенни клонове, на два етапа, ще се подменят по проекта в Петрич.

На мястото на стария етернит, полаган през 1970 година, ще има нови полиетиленови тръби с висока плътност и по-голям диаметър. Вследствие на дългия експлоатационен период водопроводите са крайно амортизирани, което води до чести и трудно отстраними аварии, както и до загуба на огромно количество воден ресурс.

Освен честите аварии 90 % от спирателните кранове са компрометирани и неработещи, което при най-малката авария на водопроводно отклонение или второстепенен клон, налага прекъсване на водоподаването за целия квартал, а не само на авариралите участъци.
Това води до сериозни неудобства за живущите в квартала и риск от авариране на следващи участъци от водопроводната мрежа. Главният водопроводен клон, водоснабдяващ кв. ”Дълбошница”, доставя питейна вода и за с. Дрангово, с. Митиново и с. Ръждак, които също биват засегнати винаги от възникването на аварии.

Във времето на изпълнение на проекта за подмяна на водопровода ще се налага регулярно спиране на водоподаването, за което информация ще се подава от дружеството „В и К Петрич“ ЕООД. Дългосрочното решение на проблема с водопроводната мрежа на кв. „Дълбошница“ ще позволи търсенето на възможности и за уличната настилка, защото няма да се налага разкопаване на същата заради аварирали участъци.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook