Ремонтират валявица, обновиха градски парк

25/07/2024 18:17 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Ремонтират действаща валявица, ползвана години наред от местни жители, а в същото време атракция за гости от страната и чужбина.

Отпуснати са 20 000 лева от бюджета на Община - Банско за валявицата в Добринище. Очаква се е факт до средета на август. през авТози ремонт е неотложен и необходим поради сериозните напуквания и разрушения в бетоновия канал и настилката на съоръжението. Тя е важна част от общността и културно наследство на планинското градче. От незапомнени времена тя служи на жителите за пране на килими, ресначи, одеяла и други обемни текстилни изделия. Силата на водата, осигурена от природата, прави процеса безплатен и бърз.

Ремонтът ще включва изграждане на нов стоманобетонов канал, стоманобетонова площадка и стоманобетонова стена, което ще позволи валявицата да бъде използвана пълноценно отново. Последният ремонт на валявицата беше извършен през 2019 година, когато са подменени дървените й елементи.

"Инвестирането в подобряването на инфраструктурата и поддържането на съоръженията е от съществено значение за Общината. Нашата дългосрочна цел е да подобрим цялостното пространство около валявицата, за да се превърне и в туристическа атракция и осигурим по-добри условия за живот на всички граждани, без значение колко малко или голямо е тяхното населено място", коментира кметът на Банско Стойчо Баненски.

Специалисти и работници от Общинската администрация, ОП“Благоустрояване“ и държавните горски стопанства в Добринище и село Места, заедно почистиха градския парк в Банско. Въпреки непрекъснатите грижи и поддръжка на парковото пространство, в североизточната му част бе наложително извършването на акция за почистване на участъка в един ден. Изрязани бяха храсти, подраст и гнили клони, окосена беше тревата и почистен целия терен. Общинските служители продължават рутинната си работа за поддръжка на целия парк в добро състояние. По време на Банско джаз фестивал през август, паркът се превръща в място за изява на младите джаз музиканти на Младежката сцена и терен за разнообразни и атрактивни съпътстващи занимания за децата и техните родители.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook