Решиха проблем със запорирани пенсии

10/01/2023 18:02 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

НОИ взе важно решение за пенсионерите. Ще се изплатят месечните суми дори на тези, върху които е наложен запор заради дължими суми.

Пенсионерите ще ги получат след 11 януари. Под запор са над 5500 пенсии, а причината за забавянето е необходимостта от технологично време за обработка на новите размери на удръжките заради увеличението на минималната заплата. Постановлението за новия й размер - 780 лева, вече е публикувано в Държавен вестник.

Съгласно действащата нормативна уредба, принудителното изпълнение може да бъде насочено само върху пенсии с месечен размер над минималната работна заплата. Не се правят удръжки от пенсиите под този размер. Посочените ограничения не се прилагат за удръжки от пенсиите в изпълнение на задължения за издръжка, припомнят от осигурителния институт.

След направените преизчисления преводите ще бъдат извършени в зависимост от начина на изплащане на всяка пенсия - с пенсионен запис, ако се изплаща чрез пощенска станция, или с допълнителен превод по личната платежна сметка на пенсионера, ако се изплаща чрез банка или друг доставчик на платежни услуги, съобщиха от НОИ.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook