Решиха за имот на пророчицата Ванга

06/04/2022 10:02 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

След дългогодишна съдебна сага родините на петричката пророчица Ванга загубиха ценен имот. Къщата в Рупите вече е на фондация „Ванга”.

"Ние сме нестопанска организация, собствеността не е на един човек, но сме щастливи, че управляваме завещанието на тази велика жена и битките за това владение вече приключиха", коментира председателят адвокат Иван Драмов. Той е един от хората, които най-акуратно се грижат всичко, което покойната пророчица Вангелия Гущерова е пожелала в завещанието си, да се изпълни.

"Както знаете, тези дела се водиха много дълги години, след като племенницата на Ванга и сестра й Люба направиха оспорване на завещанието. Но най-накрая, след години мъки и неволи, се случи волята на Ванга. Така е речено, така става”, обясни Драмов пред bgdnes.bg. Приживе храмът “Света Петка”, дворът от 6 дка и двете къщи в Рупите – зимна и лятна, пророчицата завещала на фондация “Ванга”.

Завещанието на Ванга бе отворено на 20 август 1996 година, 10 дни след смъртта й, от покойния вече екскмет на Петрич Андон Чопаков. То е писано на 6 септември 1984 г. в къщата на Рупите в присъствието на районния съдия Иван Павлов и свидетели. В завещанието пише: “Аз, Ванга Пандева Гущерова, в знак на признателност и уважение към БКП и народната власт за грижата и вниманието, проявени към мен, желая да завещая на българската държава цялото си движимо и недвижимо имущество, спестовни влогове и ценности”. “Това, което е от хората, да остане на хората”, гласяло нейното верую.

Приживе Ванга молила да не живеем в алчност. Вписано е и желанието къщата в Петрич, заедно с вещите в нея, да се превърне в музей, а с парите да се направи детска градина. На 31 октомври 1997 година, след редица скандали между сестрата на Ванга – Люба, и фондация “Ванга” сестрата предявява иск срещу държавата, за да се обяви за нищожно завещанието. Мотивът е, че в него не е посочена причината, поради която Ванга поставя отпечатък в края на завещанието с палец, а не се подписва. Следват серия дела.

На 20 ноември 2001 г. ВКС взима последно и окончателно решение, което гласи, че “завещанието има задължителна доказателствена сила за съда”. С други думи, всичко, което пророчицата е имала, да остане на държавата. Малко след това къщата на Ванга в Петрич стана музей. Децата на сестра й обаче започват да претендират за наследството на къщата, казвайки, че завещанието е фалшиво. След поредното оспорване на завещанието на Ванга в края на март е взето окончателно решение от съда, че къщата на пророчицата трябва да се наследи от фондацията.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook