Ревизират бюлетини в 22 секции, оспорващи вота плащат 9900 лева

04/12/2023 16:52 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Административен съд - Благоевград се разпореди комплексна статистическа и математическа експертиза в 22 секционни избирателни комисии на територията на община Петрич. Експертизата следва да установи броят на действителните бюлетини, с отбелязана преференция за всеки от кандидатите за общински съветници, броят на недействителните бюлетини и съответстват ли данните от проверката с данните, отразени в протоколите на секционните комисии. При наличие на несъответствие, вещите лица да дадат становище би ли се променило разпределението на мандатите за общински съветници между партиите и коалициите. Експертизата има за задача и проверка относно коректността в преценката за действителност и недействителност на бюлетините. Това ще стане на следващото заседание, насрочено за 21 декември от 14.00 часа.

Административното дело №1068/2023 година е образувано по жалба на Марио Минев, кандидат за общински съветник от листата на ДПС.  определи на днешното заседание съдия Саша Алексова, като изреди конкретно в кои секции иска да бъде извършена проверката заради множество корекции, поправки в протоколите и липса на подписи от страна на членовете на СИК в протоколите.

Вещите лица не трябва да отчитат резултатите в три секционни избирателни комисии с номера 61, 62 и 76, тъй като под протоколите в тях няма нито един подпис, реши съдът в Благоевград днес. Жалбоподателите, които оспорват вота в Петричко от 29 октомври, трябва да внесат до 6 декември 9900 лева за изпълнение на експертизата. Това са шест партии и трима кандидати за общински съветници, които не са успели да влезнат в местния парламент. Двама от жалбоподателите оттеглиха жалбите си преди насрочване на първото заседание.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook