РИК - Благоевград касира жалба от Якоруда

29/09/2022 15:51 1 Коментирай

Районната избирателна комисия в Благоевград разгледа жалба на якорудчанка за вота.

В сигнала си Айше Осман Хасан твърди, че са допуснати нарушения в община Якоруда. Сочи, че ИК регламентира уреждането на подвижна комисия, която да осигурява правото на глас на хора с трайни увреждания. В случая се касаел за заявления на хора, които били в състояние да се придвижват до секционна комисия. Според подателя на сигнала, с това се целяло гласуване с хартиена бюлетина, за да можел да бъде „контролиран“ вота в полза на една партия. Изложени са твърдения, че подвижната секция за избиратели е образувана след 33 заявления от избиратели с трайни увреждания, които да гласуват с избирателна кутия.

Посочва още, че са налице фалшиви медицински удостоверения.

Съгласно чл. 37 от Изборния кодекс, избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, заявяват желанието си не по-късно от 14 дни преди изборния ден в писмена форма по образец.

Според ал. 3а на посочение текст – чл. 37 от ИК, органът компетентен да състави избирателните списъци, установява наличието на трайно увреждане на избирателя, което не му позволява да упражни избирателното си право в изборно помещение: служебно като вътрешна електронна административна услуга по реда на закона за електронно управление или като изиска документ от ТЕЛК (НЕЛК), когато служебната проверка е неуспушна.

Със свое решение РИК – Благоевград оставя без разглеждане сигнала от Айше Осман Хасан и го препраща по компетентност за произнасяне от РЗИ – Благоевград.

Настоящото решение подлежи на обжалване пред Централна избирателна комисия в срок 3 дни от обявяването му.

Напиши коментар

Коментари

  1. muste -
    Кафелааа Кафела Догане че те реже ако в Якоруда па се гласува за джерб

Социално

новини благоевград facebook