РИОСВ - Благоевград санкционира Общината

08/12/2021 17:28 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

РИОСВ санкционира Община-Благоевград заради депото за строителни отпадъци в село Изгрев. Предстои наказателно постановление за неправомерно ползване на сметището, което официално бе закрито преди месеци от екоинспекцията. Депото продължава да се засипва, тъй като няма къде да се возят отпадъците на благоевградчани. Дори се стигна до образуване на сметища в различни точки на Благоевград, особено в кварталите. Последваха молби от Общината до РИОСВ да разреши временно депонирането на боклуците в Изгрев, до намиране на нова площадка. От РИОСВ обаче бяха непреклонни.

Продължава извозването на строителните отпадъци там, въпреки забраната. Очакваната санкция е до 5000 лева.

С наказателно постановление за друго провинение от Община-Благоевград е наложена парична глоба в рамер 506 лева. Подписано е от директора на РИОСВ на 2 ноември. Извършено е заустване в река Струма на отпадъчни води на изход ПСИВ (Пункт 2), при неспазване на индивидуалните емисионни ограничения, определени с условие в Комплексно разрешително, издадено преди две години за депото край благоевградското село Българчево, по показатели Азот нитритен.

На 18 ноември на Зеления телефон на РИОСВ – Благоевград е получен сигнал за изпускане на черен дим в района на „Метан-станция“, намираща се в промишлената зона.

При извършената проверка на място е установено, че в хале, разположено в сграда, собственост на „РМА-СТРИМОН“ ЕООД, в близост до печка на твърдо гориво са налични обгорени кабели - без покритие, все още топли при допир. Констатираното дава възможност да се предположи, че на обекта е допуснато нерегламентирано изгаряне на отпадъци, с цел привеждането във вид подходящ за предаването им на обекти за вторични суровини. На дружеството са дадени предписания за предприемане на незабавни действия за привеждане на обекта към изискванията на екологичното законодателство, включително за отпадъците, както и да се прекрати установената дейност по нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook