Родственици на Яне Сандански възкресяват героичното му дело

11/05/2022 15:28 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Навършват се 150 години от рождението на Яне Иванов Сандански, останал в историята като Пиринския цар. Яне, който е роден в кресненското село Влахи, продължава да живее в народната памет като символ на свободолюбие и безпримерна храброст.

На 14 май от 8.00 часа Туристическо дружество "Синаница", заедно с ученици от училището в Кресна, организират поход до родното място на Войводата. В честването се включват кресненкият градоначалник Николай Георгиев и управникът на Влахи Васил Василев.

На 17 май в двора на СУ "Свети Паисий Хилендарски" за учениците от първи до четвърти клас е предвидена среща с родствениците на Яне Сандански - краеведът Борис Сандански и Зоя Дюбоа-Санданска. Борис и Зоя ще представят пред децата своите нови книги "Яне Сандански. Живот и след смъртта" и "150 години Яне Сандански", а вие, ако решите да присъствате, ще можете да поговорите с авторите и да получите автограф.

Същият ден в общинската зала "5-ти октомври" се открива фото-документална изложба. Ще има рецитал и песни за Яне, мултимедийни подложки.

В старата църква на село Влахи "Свети Пророк Илия" ще се отслужи заупокойна молитва на 18 май. Организиран е безплатен превоз до селото.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook