Роми не успяха в съда за откриване на избирателни секции в квартала им

15/09/2024 14:06 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Административни матистрати отказаха категорично избирателни секции в ромски квартал. Те са закрити през 2015 година заради системно купуване на гласове.

решението е на АС - Кюстендил. Делото е по жалба на И. С. Д., който смята, че е дискриминация. Шесте секции в квартал "Изток" са закрити от бившия кмет на Кюстендил Петър Паунов, като противодействие на търговията с вот.

В съдебното производство бе поискано да бъдат разкрити изборни секции отново в сградата на Основно училище "Иван Вазов“, разположено в квартал "Изток“. В мотивите си жалбоподателят сочи, че с разкриването на секции в квартала ще се избегне струпването на хора, но според съда това ще доведе до точно обратното. Ромите гласуват в седем секции в други квартали.

Налага се извод, че преценката на кмета на общината за месторазположението на избирателните секции е в рамките на неговата оперативна самостоятелност и няма пречка местонахождението на една избирателна секция да бъде променян. Единственото законово изискване е помещението да бъде подходящо, пише в съдебното решение, което е окончателно. Купуването на гласове в ромския квартал е неизменно, коментират активисти.

Технологията и схемите са така усъвършенствани, че разположението на секциите няма значение, добавят те пред БНР.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook