Ректорът на ЮЗУ- Благоевград с 16 000 лева заплата

20/08/2020 10:37 2 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Ректорът на Югозападния университет е с най-високата заплата в академичната общност. Получава месечно 16 000 лева. На фона на изключително високото възнаграждение, в благоевградския университет средно получават 1429 лева.

Реално Борислав Юруков получава 6 пъти повече от ректора на СУ, който печели 2671 лева месечно.

Математикът Борислав Юруков е обявил в годишната си декларация 191 504 лева от трудови доходи. Освен това има доходи и по втори трудов договор и друга стопанска дейност - съответно 19 245 лева и 14 835 лева.

Заплатата на Юруков драстично надхвърля тази на проф. Анастас Герджиков. Той е обявил годишен трудов доход от 32 056 лева. Сходна е заплатата на ректора и на УАСГ - проф. Иван Марков е обявил 38 960 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи. Не е много високо в доходната стълбица и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски - той е обявил 60 491 лева трудови доходи.

"Повечето ректори определят съвсем коректно работните заплати според наредбата, но има и една шепа ректори, които въобще не договарят заплатите със синдикатите. Вместо това се крият зад Академичните съвети, които вземат решения за определяне на възнагражденията. Академичните съвети обаче нямат правомощия да определят заплати", коментира пред Сега Лили Вълчева, председател на синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ.

Драстични диспропорции очаквано са установени и в ЮЗУ, където на фона на най-високата ректорска заплата у нас средното възнаграждение е в пъти по-малко.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. защо не -
    Номер едно е! Тук са учули и учат всички от гешевтурата и станаха доктори даже
  2. О -
    Шестнайсет цирея на газо да му излезнат.Срамота!!!

Социално

новини благоевград facebook