Румен Радев даде срок за подмяна на служебни министри

05/04/2024 16:16 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Държавният глава ще издаде указа за новосъставения служебен кабинет от Димитър Главчев на 9 април. До тогава трябва евентуално да се подменят министри, ако партиите имат претенции, каквито са нагласите спрямо вътрешния Калин Стоянов и с транспортния Георги Гвоздейков. Вторият е пред дилемата да напусне ПП. Недоволство има и срещу туристическия министър Евтим милошев от страна на бранша.

"Съгласно последните редакции в Конституцията отговорността за служебното правителство е на кандидата за служебен министър-председател. Но за неговия състав отговорност ще носят и народните представители, защото според променената от тях Конституция Народното събрание вече е част от този процес. Затова след направените от мен пет клетви на пет служебни правителства в президентството, вече има друга ситуация, според която намира приложение чл. 109 от Конституцията, който казва, че правителството полага клетва пред Народното събрание. Нямам намерение да бавя политическия процес и в следващия вторник ще издам три указа – за служебно правителство, за избори за Европейски парламент и извънредни парламентарни избори на 9 юни. Надявам се те да бъдат честни и с висока избирателна активност, но това зависи и от работата на Народното събрание, която следва да бъде в интерес на българските граждани, а не в режим „анкетна комисия – контраанкетна комисия", коментира президентът Румен Радев в социалните мрежи.

Той подчерта дебело, че отговорност за това носят всички народни представители, включително неприсъствалите на днешните консултации и напусналите ги преждевременно. Ще има избори 2 в 1 на 9 юни. В началото на срещата Румен Радев се обърна към представителите на политическите сили и обясни, че формата на срещата заедно с номинирания за служебен премиер е изискване на Конституцията. "Политическата ситуация изисква политическа отговорност и максимална оперативност от всички нас, защото както вие, партиите, така и цялото ни общество, очаква час по-скоро яснота за служебното правителство и за предстоящите извънредни парламентарни избори", каза Радев. Вижте министрите от служебния кабинет на Дмитър Главчев: https://public.flourish.studio/visualisation/17419811/

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook