С 9 милиона евро строят граничен пункт край Струмяни

21/02/2021 14:05 0 Коментирай

С евросредства се строи българо-македонският граничен пункт "Клепало" край Струмяни, съобщиха от МРРБ.

Подпомагат се и предприемачи в пограничните райони със западната ни съседка. "В периода до 2027 година ще се инвестират с 50 провече средства от вложените до момента 19 000 000 евро. 

Планира се около 9 000 000 евро да бъдат насочени за изграждането на граничен пункт „Клепало“ между Струмяни и Берово, обявен за стратегически проект и за двете страни.

"Така ще се подобри свързаността между двете държави, ще се улесни стокооборота и ще насърчи туристическият обмен. Проектът предвижда изграждането на цялата необходима инфраструктура, включително част от довеждащите пътища. По новата програма малките и средни предприятия в граничните територии ще получат директна помощ в общ размер на 2,5 милиона евро. Бизнесът ще има грантово финансиране за ново оборудване, модернизация на производството и мерки за повишаване на конкурентоспособността. Средствата ще се отпускат по облекчен административен процес", сочат от регионалното министерство.

Програмата подкрепя и подобряване на околната среда в регионите, развитие на туризма, културата и други дейности. Според зам.-министър Деница Николова в следващите години по програмата трябва да се наблегне в развитието на икономическия потенциал и подкрепата за работещите предприятия, които създават работни места, заетост и могат да повишат стандарта на живот и доходите на хората.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook