Сакскобургготски с плакет от пернишкия губернатор

17/07/2022 15:20 0 Коментирай

Симеон Сакскобургготски откри Църногорския събор "В сърцето на Граово". Областният управител на Перник Кирил Стоев му връчи специален плакет в знак на благодарност за оказаната чест.

Фолклорни изпълнители, солисти на благоевградския ансамбъл "Пирин" и на държавен ансамбъл "Филип Кутев", се качиха на сцената в първия ден на събора. Още над 300 изпълнители от самодейни състави в народни читалища в региона показаха богатството на българския фолклор чрез таланта си.

Обединени български животновъди представиха местни породи животни и изненадаха с подаръци официалните гости, специален поздрав от тях за всички присъстващи бе изпълнението на гайдарски състав „Войводи“. Традиционни борби демонстрираха граовски мъже на тепиха. А за всички ценители на изкуството, занаятчии и творци представяха изработеното от тях.

"Векове наред това, което ни е съхранило като народ е вярата. Уникално за нашия регион е Краищенското Светогорие, което има множество църкви, манастири и храмове. Имаме потенциала да се превърнем в център на поклоническия и културен туризъм в Европа, така както в Атон идват посетители от цял свят“, заяви губернаторът Кирил Стоев.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook