Санкционират предприятие за замърсяване на река Места

15/07/2024 08:39 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Екоинспектори са реагирали светкавично на сигнал за замърсяване водите на река Места. РИОСВ и Басейнова дирекция - Благоевград действали съвместно.

Проблемният участък на реката е в местността "Мочура" край Гоце Делчев. Замърсяването е от обект на ТМСИ „Бистрица 2002.

Оказало се, че дружеството има документ за заустване на Места. При проверката ТМСИ е работила. Промишлените отпадъчни води от промития инертен материал са постъпвали в утаител, който обаче бил със запълнен капацитет и не е осигурявал необходимия времепрестой за тяхното утаяване. На изход на открития канал в реката са отивали непречистени води.

Инспекторите установили още, че чрез разпределителна шахта промишлените отпадъчни води са били насочени за пречистване към Утаител №2, който е празен и с незапълнен обем. В разпределителната шахта е имало монтирано измервателно устройство, което е пломбирано от БДЗБР. Към момента на проверката измервателното устройство е било запушено и не отчита количествата отпадъчни води, които преминават през него.

На обекта се води дневник, в който се правят ежемесечни записи на обемите заустени отпадъчни води. От Регионална лаборатория – Благоевград е извършено пробовземане на отпадъчни води след първи утаител в Пункт №1- изход на открит канал, преди заустване в Места за изпитване по показателите за контрол, заложени в РЗ. Резултатите от проведения емисионен контрол показват отклонение от индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО) по показател Неразтворени вещества, определени в РЗ - резултат от изпитване 564 mg/dm3 при ИЕО 80 mg/dm3. Във връзка с установеното неспазване на ИЕО са предприети съответните мерки за образуване на административнонаказателно производство срещу дружеството. Предстои наказателно постановление.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook