Седмица на Прошката
Дните преди Сирни Заговезни – от 20 февруари до 26 февруари, са познати като седмица на Прошката. Не се яде месо, но са позволени яйца, мляко, кашкавал, сирене и други млечни продукти.
След Сирни Заговезни се консумират само растителни храни. Прошка може да се иска през цялата седмица преди Сирни Заговезни, като в днешно време обичаят се изпълнява с най-близките на вечерята на Сирни Заговезни - 26 февруари.
След това започват Великденските пости, които продължават 7 седмици и завършват с Възкресение ристово.
Прошка искат по-младите от по-старите с целуване на ръка и думите „Прости“ или „Прощавай“, а отговорът е „Простено да ти е“.
Празникът е свързан с различни ритуали и традиции – куркерство, ората копата, оруглюване, оратници, хамкане. Палят се много огньове и факли, за да се прогони зимата и злото. Сирни Заговезни поставя началото на най-продължителния пост през годината, дни на въздържание и смирение.
Коментари