Серия дела за бягство от карантина в Кюстендил и Дупница

13/04/2020 18:20 0 Коментирай

Прокуратурите в Дупница и Кюстендил разследват нарушители на Закона за извънредното положение.

Обвиняемият З. Тодоров пристигнал в кюстендилското село Багренци от чужбина. Било му съставено предписание за спазване на 14-дневна карантина, която той следвало да изпълнява в дома си. Въпреки това той я нарушил и отишъл в КАТ-Кюстендил да регистрира автомобил.

Р. Христовски, който е с българско и македонско гражданство, влязъл на територията на страната през ГКПП Видин. Мъжът пътувал от Германия и бил задължен да се придвижи до посочения от него адрес за поставяне под карантина в с. Багренци. Вместо това, около обяд, Х. пристигнал на ГКПП Гюешево с цел напускане на България и заминаване за Северна Македония. Граничните служби не допуснали излизането му от страната, след което той се отправил за населеното място, където следвало да спазва карантина.

На контролно-пропусквателен пункт в село Нов Чифлик, бил спрян за проверка лек автомобил „Ауди“, управляван от Д. К. Полицейските служители установили, че на 1 април водачът бил поставен под карантина на адрес в гр. Сапарева баня. Те уведомили органите на реда за извършеното от него деяние. Срещу Д. К. е било образувано бързо досъдебно производство.

Спрямо Р.К. имало издадено предписание от Районна здравна инспекция в Кюстендил да не напуска дома си в село Лиляч за срок до 28 дни. При проверка, извършена от полицейски служители, той не е бил установен на адреса. По същото време мъжът се е разхождал в селото.

А. Йорданов, който седмица по-рано се завърнал от Северна Ирландия, бил задължен да кара карантина в село Слатина, но контролните органи не го намерили в дома му. По случая е била образувана прокурорска преписка.

В Районна прокуратура – Дупница са били получени по компетентност материали от РУ на МВР в града относно това, че по време на извършена на 9 април проверка поставената под карантина Е. Д. не била установена. Жената била задължена да не напуска посочения от нея адрес в Дупница.

Досъдебно производство за нарушаване на противоепидемичните мерки се води срещу лице, което на 04.04.2020 г. напуснало адреса в гр. Сапарева баня, на който било поставено под карантина с предписание на РЗИ в Русе.

Прокуратурата в Дупница води разследване във връзка с нарушена мярка, въведена срещу разпространяването или появяването на заразна болест по хората със заповед на министъра на здравеопазването.

В ресторант и СПА-зоната на работещ хотел „Виа Лакус“ в Сапарева баня, имало струпване на хора.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook