Сезираха енергийното министерство за опасни далекопроводи

23/09/2024 10:34 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Сезираха Комисията за енергийно и водно регулиране, Министерство на енергетиката и монополното дружество в Пиринско за тежки проблеми с електропреносната мрежа. Опасните далекопроводи са в Петричко - селата в Подгорието.

"Очаквам компетентните институции да предприемат спешни действия за решаване на проблема с авариите на електропроводите в Подгорието", обяви публично и с предизборна цел депутатът от ГЕРБ Костадин Стойков.

В писмото се обяснява, че от години авариите по далекопроводите са причина за постоянните спирания на тока. Засегнати са близо 10 000 души от осем подгорски села, които при минимални отклонения в метеорологичните условия, остават с часове без електричество. Това се отразява във всяко отношение на бита, накърняват се правата на абонатите на дружеството, които коректно плащат, а получават некачествена услуга. Отделно от това потърпевши са фирмите, работещите в този район, пречи се и на развитието на Подгорието.

Десетки са подаваните сигнали – без реакция до този момент, а хиляди хора бедстват. Тревожността се засилва с настъпването на зимния сезон, когато от електричество зависи отоплението на много домакинства, а и времето е променливо. Електрозахранващите линии за този район - средно напрежение, преминават през гората, където дърветата са в пъти по-високи от ширината на сервитутната ивица, и може да се направи обоснования извод, че електроповодът не е обезопасен. Наложителни са спешни мерки за изсичането на високите дървета и разширяване на самият сервитут в района от село Самуилово до село Ключ, където са най-честите аварии на електропровода.

При авариите на посочените електропороводи има сериозна опасност от възникване на горски пожари с особено големи размери, защото планина Беласица е със стръмни склонове и гасенето на пожар е почти невъзможно, пише в сигнала до КЕВР и Министерство на енергетиката народният представител Костадин Стойков.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook