Сезират Кьовеши за злоупотреби преди санирането

07/01/2024 11:04 0 Коментирай

Санирането на жилища по плана за възстановяване може да стигне до европейската прокуратура. Представителите на българските общини поздозират, че има нарушения. Предстои и процедура по втория етап по програмата за саниране на жилища, която вече няма да е 100 процента безвъзмездна, а ще има и съфинансиране. Заложеният размер финансиране за този етап е 282 500 000 лева. Класирането по първия етап на процедурата, която е с много по-голям бюджет – 1,1 милиарда лева, бе обявено непосредствено преди коледните празници, като МРРБ съобщи, че подкрепа получават 756 сгради. Класирането породи скандал, като според кметове има съмнения, че фирми са злоупотребили при извършването на енергийните одити като са завишили очакванията за енергийния клас, който сградите могат да получат след саниране. „Това повишава многократно шансовете на отделните сгради да получат по-висока оценка при класирането на внесените проекти“, считат те. От Камарата на енергийните одитори възнамеряват да сезират за това и Европейската комисия, като и европрокуратурата.

По националния план за възстановяване и устойчивост предстоят две нови процедури през 2024 г. на обща стойност 408 милиона лева. Вече е отворена за прием програмата за финансиране на проекти за енергийно ефективно улично осветление с бюджет от 125.7 милиона.

Общините останаха недоволни от условията по тази програма, като направиха редица конкретни предложения за промени, но нито едно от тях не бе прието. Общините поискаха да бъде удължен крайният срок за изпълнение на проектите – 31 март 2025 г., да бъде завишен максималния размер на разработваните проекти – 2 милиона лева, в дейностите да бъде включена и подмяната на стълбовете за осветление, пише segabg.com.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook