Шествие и историческа възстановка за 146 години свобода

28/01/2024 15:08 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

За втора поредна година членове на НД "Традиция" пресъздадоха исторически факти, свързани със 146 години свобода от турското робство.

Над 80 родолюбци накараха млади и възрастни да съпреживеят събитията от януари 1878 година, довели до Освобожнеието на Кюстендил.

Възстановката започна днес пред къщата-музей "Ильо Войвода". Включиха се и представители на регионалните клубове "Традиция" в Кюстендил, Благоевград, Радомир.  „Историята трябва да се показва и обяснява. Имаме идея да направим участия в кюстендилските училища, да им разкажем за Априлското въстание. Общината ще помага на дейността на дружеството, защото то носи историята в сърцето си. Смятам, че по този начин ще възпитаме децата ни в дух на патриотизъм“, каза кметът на града Огнян Атанасов. 

Официалната церемония по отбелязване на годишнина от Освобождението на град Кюстендил ще продължи на 29 януари, когато от 11.00 ч. от площад „Велбъжд“ ще тръгне паметно шествие до паметника на освободителя на града - Ильо Войвода, водено от Професионален духов оркестър. Шествието ще премине през бюст-паметника на Ильо Войвода на улица “Демокрация”. Ще бъде отдадена почит към всички, посветили живота и делото си за освобождаването на Кюстендил и родината.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook